Kadınla Herşey

Beyin Gelişimi İçin Ne Yemeliyiz? (Zeka Artıran Yiyecekler)

Beyin Gelişimi İçin Ne Yemeliyiz? (Zeka Artıran Yiyecekler)

Zeka gelişimi, etkili beslenme ile doğru orantılıdır. Beslenme ise anne karnından itibaren süregelir. Unutulmamalı ki beslenme sadece çocuklara ihtiyaç bir durum değildir. Yetişkinler içinde beyin gelişimini destekleyen yiyeceklere önem vermek ve dikkat ederek beslenmek önemlidir.

Beyin gelişiminde beslenmenin önemi

Beyin gelişimi, anne karnında başlayan, devamlılığını doğru ve yeterli beslenme ile sürdüren bir süreçtir. Annenin, hamilelik süresince yediği her besin, anne karnındaki bebeğin beden ve beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Anne, gebeliği süresince doğru ve yeterli beslenemez ise, bebeğin vücut ve zeka gelişimi de o denli riske girecektir. Küçük yaşlarda hatta anne karnında gelişmeye başlayan zeka için, doğru besinleri tercih etmeli ve tüketmeliyiz.

Beyin gelişimi biz nefes aldığımız her an devam eder. Çünkü beyin fonksiyonları sürekli olarak aktiftir ve üretkendir. Beyin hücrelerinin sürekli yenilenmesi ve gelişmesi için vücudun bazı besinlere ihtiyacı vardır. Bu besinler özellikleri ve beyin gelişimine faydaları bakımından diğer besinlerden ayrılır. Vitamin eksikliği, boş gıdalarla yetersiz beslenme, günlük alınması gereken vitamin, protein ve minerallerin yeteri kadar alınamaması, dengeli bir beslenmenin olmaması beyin gelişimi için olumsuz nitelik taşımaktadır. Tüm bunlar beyni etkileyerek hafızanın zayıflamasına neden olur. Bunun yanı sıra, konsantrasyon güçlüğü ve dikkat eksikliği gibi problemlere de zemin hazırlar.

Beyne iyi gelen besinler nelerdir?

beyin-icin

Beyin gelişimi için hangi besinler tüketilmeli? 

Beyin gelişimi ve sağlığı için bazı besinler, diğerlerine oranla daha fazla etki etmektedir. Zeka gelişimini olumlu yönde etkileyen beslenme şekli şu şekildedir:

  • B1 Vitamini Zengin Besinler; B1 vitamini, çoğu B vitamini gibi beyin ve sinir sistemi sağlığını korumada oldukça önemlidir. B1 vitamini eksikliğinde; depresyon, sinirlilik hali ve unutkanlık gibi sorunlar sıkça görülür. B1 vitamini bakımından zengin olan yiyecekler; sakatatlar, tam tahıllı ürünler (pirinç, bulgur gibi), baklagiller ve pekmezler.
  • B6 Vitamini Zengin Besinler; B6 vitamini de tıpkı B1 vitamini gibi beyin ve sinir sisteminin gelişimi için oldukça önemlidir. B6 vitamini, beyin ve sinirler arasındaki iletişimi sağlayan nörotransmitterlerin oluşumu için gereklidir. B6 vitamini eksikliğinde; dikkat eksikliği ve kısa süreli hafıza kaybı gibi sorunlar belirti gösterir. Süt, peynir, somon, karides, tavuk, hindi, dana karaciğeri, esmer pirinç, mercimek, fasulye, ıspanak gibi gıdalar B6 vitamini bakımından oldukça zengin besinlerdir.

beyin-gelisimi-icin

  • Folat Vitamini Zengin Besinler; folat bir B vitaminidir ve özellikle anne karnındaki bebeklerin beyin ve zeka gelişimi açısından büyük önem taşır. Gebelik süreçlerinde annelerin hemen her gün 400 gram folat almaları, bebeğin beyin gelişimi açısından önemlidir. Folat vitamininin eksikliği durumunda ise erken doğum ve bebeğin normal kilo altında doğması, görünen en belirgin durumlardır. Folat bakımından zengin besinlerin başında ise; fasulye, bezelye, ıspanak, portakal, limon gelmektedir.
  • Omega 3 ve Omega 6 Yağ Asitleri Zengin Besinler; beyin bu yağ asitlerine oldukça ihtiyaç duymasına rağmen, bu yağ asitlerini kendisi üretemez. Normal bir beyin oluşumunun yanı sıra beyin gelişimi ve beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir işlev kazanması için, beyin bu yağ asitlerine oldukça ihtiyaç duyar. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri özellikle deniz ürünlerinde oldukça fazladır; somon, sardalye ve tuna balığı bu yağ asitlerine fazlaca sahiptir. Bunların yanı sıra, ceviz, keten tohumu ve bunların yağları da Omega 3 ve Omega 6 bakımından zengin besinler arasındadır.
  • Yumurta; beynimizin katı kısmı EFA-yağ asitinden oluşmaktadır ve bu yağ asitini beyin kendisi üretemez, yani dışarıdan alınması gerekmektedir. Bu da hafızayı güçlendirme özelliği ile bilinen yumurta da mevcuttur. Yumurta sarısındaki ‘kolin’ denilen bir madde beyin fonksiyonlarının sağlıklı gelişimini ve işleyişini sağlar.
  • Avakado; içeriğinde bulunan folik asit, özellikle bebeklerin beyin gelişi açısından oldukça önemlidir. Avakadoda yüksek miktarda folik asit bulunmaktadır. Avakado, bebeğin beyin gelişimi için gerekli olan folik asit ve omega 3 yağ asitleri açısından oldukça zengin bir meyvedir.
  • Yaban Mersini; A ve C vitamini gibi antioksidan bakımından oldukça zengin olan yaban mersini, ilerleyen yaşla beraber ortaya çıkan hafıza zayıflığı ve güçlüğü gibi durumlar için oldukça önemlidir. Yaban mersini, nöron sinyallerinin gücünü artırarak, serbest radikallerin yol açtığı oksidatif strese karşı beyni korumaktadır.

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com