Kadınla Herşey

Bağırsak Kanaması, Sebepleri, Belirtileri, Tedavisi

Bağırsak Kanaması, Sebepleri, Belirtileri, Tedavisi

Bağırsak kanaması halsizlik ile devam eden ve vücuda hasar verebilen bir hastalık olup, erken teşhis ile tedavi gerektirmektedir. Bağırsak kanaması, ağızdan veya makattan gelen kanama ile ortaya çıkmakla beraber, kanamanın büyük bir kısmı makattan gelmektedir. Nedeni ise ince ve kalın bağırsakta bulunan arızalardan dolayı kan damarlarının çatlamasıdır.

Bağırsakta kanama neyin belirtisidir?

Bağırsaktan gelen kan, hissedilmeyecek derece yavaş yavaş ve az miktarda gelebileceği gibi birdenbire büyük miktarlarda da olabilmektedir. Yavaş yavaş seyreden kanamalar;

  • Ankilostom denen bağırsak kurtlarından,
  • Dizanteriden,
  • Basur memelerinden kaynaklanabilmektedir.
Bağırsak kanaması neden olur

Bağırsak Kanaması | Bağırsaklardan Kan Gelmesi

Ani ve çok miktarda gelen kanama ise tifo kaynaklı olabilmektedir. İhmal edilmemesi gereken bir hastalık olan tifonun üçüncü ve dördüncü haftasına doğru bağırsaktaki yaralardan şiddetli kan gelmeye başlayabilmekte ve bu sebeple yüzü solan, baygın bir hal alan hastanın nabzı da zayıflamaktadır. Böyle bir durumda dışkının da, sulu ve kömür gibi bir hal almasıyla diğer bağırsak kanamalarından ayrılır.

Bağırsak kanamalarında, kan eğer çok gelirse hastanın hayatını tehlikeye sokabilmektedir. Bununla birlikte;

  • Karaciğer rahatsızlıkları,
  • Bağırsak kanserleri,
  • Kan hastalıkları,
  • Zehirlenmeler,
  • Kalp ve damar hastalıkları da bağırsaklarda kanamaya yol açan sebeplerdendir.

Bağırsak Kanaması Belirtileri

Bağırsak kanaması durumunda kanın geldiği yerin tespit edilmesi çok önemlidir. Bunun için dışkıya bakılmaktadır. Kalın bağırsak kanamalarında kan pıhtılaşmış ve parça parça açık kırmızı renkte olmakla birlikte, ince bağırsak kanamalarında kan hazmı tamamlanmış bir halde çıkacağından dolayı dışkı koyu siyah ve katan renginde olmaktadır. Kanın yüksek miktarda gelmesi halinde halsizliğe bağlı kulak çınlaması, göz kararması, baygınlık olabilmekle birlikte, yavaş yavaş gelmesi halinde ise hasta uzun dönemde kansızlık şikayeti yaşamaktadır.

Bağırsak Kanaması Tedavisi

Bağırsakta kanamanın varlığı tespit edilmesi halinde hasta hemen yatağa yatırılmalı ve tam istirahat halinde yemek yemeden bekletilmelidir. Karnın üzerine konulan buz kesesi ile hekim beklenerek, hekimin verdiği kan durdurucu ve kan pıhtılaşmasını kolaylaştıran ilaçlar ile tedavi sürdürülmekle birlikte, kanamanın nedeni tespit edilerek ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Genelde yaşı ilerlemiş bireylerde görülme sıklığı daha yüksek olan bağırsak kanaması, erkeklerde daha fazla görüldüğü tespit edilmektedir. Çocuklarda gerçekleşen makattan gelen kanamada ise pek fazla korkuya kapılmaya gerek bulunmamaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
    1. yakup demir dedi ki:

      “slm” nedir ya

      1. denis dedi ki:

        ister “slm” der ister “bye” der sanane olm

  1. Hurşit adil dedi ki:

    Eşimin makattan kan gelmesi var dışkapı devlet hastanesi gastroloji bölümüne götürdüm ancak bayan doktor değil diyerek muayene olmayı kabul etmedi evde yapabileceğim bir yol bir prosedür varmı lütfen bize yol gösteriniz saygılarımla.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com