Kadınla Herşey

Bağırsak Gazı

Bağırsak Gazı

Bağırsak gazı, sindirim sistemi kanalının, on iki parmak bağırsağı ve daha aşağı seviyesi, ince bağırsaklar ve kalın bağırsaklar içerisinde olan gazdır. Mide gazının bağırsaklara tahliyesi ile, bağırsaklarda gaz olumu meydana gelmektedir. Ayrıca bağırsak sisteminin içerisindeki bakterilerin ekstra fermantasyon oluşturarak bağırsak gazı oluşmasına neden olabilir.

Bağırsak gazı, anüs yoluyla, sindirim sisteminden dışarıya gaz salınması için kullanılan tıbbi bir terimdir. Aynı zamanda, genel olarak ve halk dilinde yellenme, tıpta ise flatulans-pirt, yani vücuttaki toksinleri atmanın bir yolu olarak bilinir. Gaz, sindirim sistemi içinde toplandığı zaman meydana gelir.

Bağırsak Gazı İki Ana Yolla Toplanır;

  • İlki, yeme ya da içme sırasında hava yutma ile, oksijen ve azot, sindirim sisteminde toplanır.
  • İkinci yolu ise; yiyeceklerin sindirilememesi sonucu, hidrojen, metan ve karbondioksit gibi gazların sindirim sisteminde toplanması. Bu durum ayrıca şişkinliğe de neden olabilir.

 

bagirsak-gaziBağırsak Gazı (Yellenme) Neden Olur, Nedenleri Nelerdir?

Yellenme ya da bağırsak gazı oluşumu, çok yaygın bir durumdur.

Örneğin bir erkeğin, doğal olarak günde 14-25 kez arasında gaz salımı gerçekleştireceği tahmin edilmektedir. Bir kadın ise günde 7-12 kez arasında gaz salınımında bulunmaktadır.

Eğer düzenli olarak, bu rakamlardan daha sık olarak gaz çıkarma ihtiyacı duyuyor ve yellenme gerçekleştiriyorsanız, bu durumun belli nedenleri vardır;

Hava yutma; Normalde gün boyunca, yeme ve içme esnasında hava yutmak doğaldır. Tipik olarak, hava, sadece küçük bir miktar yutulur. Sık sık ve daha fazla hava yutmak, size aşırı gaz oluşumu nedeni ile rahatsızlık verecektir.

Normalden daha fazla hava yutma nedenleri; gazlı içecekler içme, yemeği hızlı yemek, sakız, sigara gibi etkenler de sayılabilir.

Diyet seçimleri; Diyet seçimleriniz aşırı gaza yol açabilir. Bazı gıdalar, sindirilmeden kolona yani bağırsaklara geçebilmektedir. Gaz salan bu gıdalar, kolonda tutulur ve çok sayıda bakteri içerir.

Fasulye, lahana, brokoli, üzüm, mercimek, kuru erik, ve elma gibi gıdalarda gaz yüksek miktarda bulunur.

Früktoz ya da sorbitol içeren gıdalar, örneğin meyve suyu gibi, aynı zamanda da mide gazı artışına neden olabilir.

Sağlık koşulları; Diyet seçimleri veya hava yutmanın yanı sıra, mide gazı oluşumu, tıbbi bir durumdan kaynaklanıyor olabilir. Bunlar ise;bagirsak-gazi

  • Fonksiyonel bağırsak hastalıklarında,
  • Kronik kabızlıkta,
  • Irritabl bağırsak sendromunda (spastik kolit),
  • Sindirim sistemi enzimlerinin yetersiz salgılandığı durumlarda,
  • Pankreas enzimlerinin eksik olduğu durumlarda,
  • Bağırsaklarda sindirim ve emilim için kullanılan enzimlerin eksikliğinde,
  • Safra sistemindeki bozukluklarda,
  • Safra kesesi taşları ve fonksiyon bozukluklarında da bağırsak sisteminde ekstra gaz oluşumu gözlenebilir.

 

Bağırsak Gazı (Yellenme) Nasıl Tedavi Edilir, Nasıl Geçer?

Bağırsak gazı, yellenme; sorunun nedenine bağlı olarak, bir dizi yolla tedavi edilebilir.

Kendinden tedavi; Eğer aşırı gaz problemleri yaşıyorsanız, ilk olarak bu rahatsızlıklarınızı, alışkanlıklarınızda birtakım değişiklikler yaparak, kendiniz tedavi etmeye çalışın.

Öncelikle diyet yapın. Sindirimi zor olan besinler; büyük miktarda karbonhidrat içeren patates, pirinç ve muz gibi gıdalar yerine, sindirimi kolay olan gıdalar tüketmeye çalışın.

Günde 4-5 öğün yemek yerine 2 veya en fazla üç öğün yemek yiyin.

Hava yutmanız neden olabilen, sigara, sakız çiğnemek ya da besinleri çiğnemeden yutmak gibi durumlara dikkat edin.

Bazı durumlarda egzersiz yapmak da, sindirim sistemini teşvik eder ve çalışmasına yardımcı olur; şişkinliği de egzersiz ile önleyebilirsiniz.

Tıbbi bakım; Kronik veya sürekli şikayetçi olduğunuz bir bağırsak gazı probleminiz varsa, ve bu durum siz her ne yaparsanız yapın, geçmiyor ve kalıcılığını sürdürüyorsa, bununla beraber karnınızda şişlik ve ağrı, mide gazı gibi diğer belirtilerden de şikayetçiyseniz, uzman bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz. Hastanelerin iç hastalıkları bölümü, bağırsak hastalıkları ile ilgilenmektedir.

bagirsak-gazi-nedenleriDoktorunuz sizinle var olan belirtileri görüşecek ve görünürde herhangi bir tetikleyici var mı belirlemeye çalışacaktır.

Sizden bir kan testi, hem vücudun bir enfeksiyonla mücadele edip etmediğinden emin olmak için hem de olası gıda intoleransı var mı yok mu belirlemek için talep edilebilir.

Bir yiyecek günlüğü tutmak ve yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek de dahil olmak üzere, yukarıdaki adımları takip etmenizi önermesi  muhtemeldir. Ayrıca bir diyetisyene de başvurmanızda yarar olabilir.

Teşhis ise ek olarak, örneğin IBS gibi belirli bir durum için ilaç verilebilir, ya da kesin bir tanı koymak için sizden daha fazla test istenebilir.

Bağırsak Gazı (Yellenme) Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Şişkinlik ya da bağırsak gazı ya da yellenme, her ne dersek diyelim, bu rahatsızlık tedavi edilmediği taktirde, uzun vadede, vücut sağlığımızı zora sokabilecek ciddi sonuçlar söz konusu olabilir. bağırsak gazı, bir gıda intoleransı ya da sindirim sorununa neden olabilir ya da diğer belirtiler de bu rahatsızlık ile birlikte gelişebilir.

Bazı durumlarda, uzun süreli aşırı gaz oluşumu; depresyon ve yeme bozuklukları gibi diğer rahatsızlıklara da yol açabilir. Bu sağlıklı bir yaşam ve diyet sürdürmek için sizi zorlayabilir. Sorunun olumsuzlukları hayatınızı etkileyecek dereceye ulaşmadan, doktorunuza görünmek, sağlığınız açısından oldukça önemlidir.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com