Kadınla Herşey

Anksiyete Bozukluğu Belirtileri

Anksiyete Bozukluğu Belirtileri

Anksiyete; kaynağı belirsiz, içten gelen sıkıntı, korku, kötü bir şey olacakmış hissiyle yaşanan bunaltı duygusu, endişe halidir. Vücudun herhangi bir duruma karşı göstermiş olduğu alarm durumudur. Tehlike beklentisine karşı vücudun verdiği tepkilerin tümüne anksiyete denmektedir. İnsanda bu tepkiler çok hafif veya çok yoğun bir şekilde yaşanabilmektedir. Bu tepkilerin sürekli yaşanması ve günlük yaşamın aksamasına neden olacak seviyelere yükselmesi sonucu, anksiyete bozukluğu, yani kaygı bozukluğu meydana gelmektedir.

Anksiyete, Kaygı Bozukluğu nasıl anlaşılıyor?

Ortada gerçek bir neden yokken ya da nedeni olsa bile durumla uygunsuz olan, aşırı ve denetlenemeyen nitelikteki korku ve endişe, hastalığın temel belirtisidir. Çoğu zaman kişi endişelerinin aşırı olduğunun farkındadır, ancak endişelenmelerini denetleyemez ve bir türlü sakinleşemez. Aşırı evhamlı olarak tanınmaları da çoğu zaman bu rahatsızlıklarından ileri gelmektedir.

anksiyete-belirtileri

Anksiyete yani kaygı bozukluğu bilişsel, davranışsal ve fiziksel birçok belirti ile kendini görünür kılmaktadır;

Bilişsel Belirtiler; Kişi dünyayı ve çevreyi değişiyor gibi algılar. Dikkatte dağınıklık, kontrolü yitirmeyle ilgili yaşanan kaygılar, gerçeklik duygusunda meydana gelen değişimler en temel belirtilerdir. Dikkat bozukluğu ve konsantrasyon güçlüğü, diğer önemli belirtilerdir.Herhangi bir nedene bağlanamayan korku ve paniğe kapılma eğilimi ise en tipik belirtiler arasındadır. Kişi her durumu olabilecek en olumsuz yönüyle ele alır ve bu durumdan derin kaygı duyar. Sürekli endişelidir.

Davranışsal Belirtiler; Anksiyete yani kaygı; korku, kızgınlık, üzüntü ve mutluluk gibi duygularla beraber gelen, insanoğlunun hayatta kalmasıyla bağlantılı temel duygulanımlardan birisidir. Anksiyete bozukluğu yaşayan kişi, anksiyete yani kaygı kaynağından kaçma eğilimi gösterir, sıklıkla kaygı yaratan durumlardan kaçınır. Duygu durumları her zaman, aşırı korku, endişe, huzursuzluk, panik durumu ve çaresizlik şeklindedir. Yorgunluk, en ufak sesle kolayca irkilme, uykuya dalamama ve gece sık sık uyanma, uykusuzluk ve sinirlilik hali görülen en belirgin belirtiler arasındadır.

anksiyete-1

Fizyolojik Belirtiler; Anksiyete bozukluğunda, hastalar sıklıkla fiziksel bir hastalık varmış gibi kendini gösteren bazı fiziksel ve bedensel şikayetlerde bulunabilmektedirler. Kaygı ve endişe düzeyi yüksek kişilerin huzursuzluk ve kaygı hislerinin yanı sıra özellikle bedensel ağrılar yaşaması oldukça dikkat çekicidir. Sürekli yaşanan gerilim tipi baş ağrıları, yaygın vücut ağrıları, midede bulantı ve şişkinlik gibi şikayetler, hastaları psikiyatriden önce diğer hekimlere başvurmalarına da neden olmaktadır. Bedensel bir rahatsızlığın olmadığının teşhisi konulduğu durumlarda anksiyete daha da görünür olmaktadır.

En belirgin fizyolojik belirtiler;  ellerde ve ağızda kuruluk, göz bebeklerinde genişleme, kalp atışının hızlanması, çarpıntı, kan basıncındaki değişiklikler, nefes darlığı, boğazda düğümlenme ve boğulma hissi, nedensiz yorgunluk, baş ağrısı ve kas gerginliği ve ağrıları, baş, boyun ve göğüste kızarıklık, solgun ten rengi, yutma güçlüğü, titreme ve seğirmeler, terleme, tahammülsüzlük, bulantı, sersemlik hissi, sıcak basma, bunaltı, baş dönmesi,  gibi fiziksel yakınmalardır.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com