Kadınla Herşey

Alerji Belirtileri, Kimlerde Görüldüğü, Tedavisi

Alerji Belirtileri, Kimlerde Görüldüğü, Tedavisi

Alerji gibi rahatsız edici durumların bir çok nedeni olmaktadır. Bahar alerjisi şeklinde mevsimsel olabildiği gibi alerjiye neden olan etmenlere (besinler) göre de çeşitlilik göstermektedir. Tanısı ve tedavisi karmaşık bir sürece gerektirse de baş edilebilir bir rahatsızlıktır.

Alerji Nedir?

Alerji; insan vücudunu her türlü tehlikeli ve yabancı maddeye karşı koruyan bağışıklık sisteminin, bazı insanlarda veya bazı koşullarda insan vücuduna zararlı olmayan maddelere karşı aşırı reaksiyon göstermesidir. Bu reaksiyona (alerjik reaksiyona) neden olan maddelere ise alerjiye neden olan “alerjen” ismi verilmektedir. Gün içerisinde maruz kaldığımız alerjenler solunum yoluyla, temas yoluyla oluşabildiği gibi, yiyecek ve içecek gibi gıdalar vasıtasıyla ağızdan da alınabilmektedir. Alerjinin neden olduğu hastalıklara ise alerjik hastalıklar denir. Alerjik rinit, alerjik astım, alerjik egzaman, ürtiker ve anjioödem bu hastalıklar arasında yer almaktadır.

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerjik reaksiyonda; burun akıntısı, aksırık nöbetleri, kaşıntı, öksürük, nefes darlığı, astım, deri döküntüleri ve şişmeleri, gözde kızarma, yanma, kaşıntı ve sulanma şeklinde alerji belirtileri ortaya çıkabilmektedir. Alerjiye sebep olan temel etkenler ise genelde;

  • Çavdar,
  • Yulaf gibi bitkiler ve polenleri,
  • Küf sporları,
  • Penisilin gibi ilaçlar,
  • Fındık, çikolata gibi yiyecekler,
  • Arı sokması gibi böcek ısırıkları,
  • Hayvan kılı,
  • Akarlar gibi hayvansal ürünler,
  • Lateks ve sigara dumanı olmaktadır.

Alerji Kimlerde Görülür?

Alerjik rahatsızlıklar; yaş, cinsiyet, ırk ayrımı olmaksızın herkeste görülebilmektedir. Ancak alerjiler, yeni doğan bebeklerde ilk sene içinde daha sık görülebildiği gibi, çocukluk döneminde de yoğun olabilir fakat çocukluk döneminde hiçbir alerjiye sahip olmayan bir kişi ilerleyen yaşlarda çeşitli alerjenlere maruz kalıp bunlara karşı reaksiyon gösterebilir. Çoğunlukla genetik yollarla anne babadan çocuklara aktarılır. Alerjik bünyeye sahip olma durumu sadece kalıtsal faktörlerle aktarılmaz, ailesinde alerji olmayan bir kişide alerjik bir bünyeye sahip olabilir.

Alerjinin tedavisi var mı?

Alerjinin üç temel tedavi yöntemi vardır. Bunlar;

  • Alerjenden uzak durmak: Alerjiye sebep olan her şeye karşı uzak durulmalıdır. Örneğin yumurtaya alerjisi ortaya çıkan biri yumurta ve yumurta türevi yiyecekler yememelidir. Ancak yumurta ihtiyacını başka gıdalardan da tamamlamalıdır. (bknz: gıda alerjisi)
  • İlaç tedavisi: Alerji tedavisinde kullanılan ilaçlar alerjene maruz kalmadan önce kullanıldığında daha çok fayda sağlamaktadır. Hangi ilacın faydalı olacağı hasta üzerinde deneme yoluyla tespit edilir.
  • Aşı tedavisi: Alerjenden kaçınmanın mümkün olmadığı ve ilaç tedavisinin işe yaramadığı durumlarda kullanılan bir yöntemdir. Alerjen düşük dozdan başlayarak artan şekilde enjektör vasıtasıyla cilt altına verilir. Bu tedavi 3-5 yıl arası sürmektedir. İlaç tedavileri sürekli ilaç kullanımını gerektirse de bazı alerjiler için kısa süreli ilaç kullanımları yeterli olabilmektedir.

Alerjiler sürekli ve sık görüldükleri durumlarda, kişilerin hayatını olumsuz etkilemektedir. Bunun yanında anafilaksi denilen ve arı sokması, penisilin kullanımı gibi bazı durumlarda meydana gelen alerjiler acil olarak müdahale edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com