Kadınla Herşey

Adet Gecikmesinin Nedenleri

Adet Gecikmesinin Nedenleri

Adet ya da diğer adı ile regl’ inin gecikmesi, özellikle evli kadınlarda hemen endişe uyandırabilir. Oysa adetin gecikmesi, hamile olduğunuz anlamına gelmez. Bu gecikmenin, gebelik dışında birçok nedenden kaynaklanması olasıdır.

Ortak nedenler arasında, ciddi hormonal dengesizlikler olabilir. Bunun sıklıkla görüldüğü dönem ise menopoz dönemidir. Menopoz dönemi başladıktan sonra, kadınlarda genellikle 1-2 yıl, adette gecikme ve düzensizlik halleri görülür. Menopoz genellikle vücudunuzun normal döngüsünü düzensiz hale getirebilir ve bu 45-55 yaş aralığında başlayabilir.

Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?

Çoğu kadın genellikle 28 günde bir adet kanaması geçirmektedir. Ancak, sağlıklı bir adet döngüsü, 21 ila 35 gün arasında da olabilir. Eğer, 21 günden kısa ve 35 günden uzun sürüyorsa, yani sizin adet döneminizde bu aralıklar dahilinde değilse, bunun nedeni aşağıdaki sebeplerden biri olabilir;

Stres; Stres, vücudunuzdaki hormonları en fazla etkileyen etkendir. Bu nedenle kimi stresli, sıkıntılı ve üzgün dönemlerinizde, adet gecikmeleri yaşamanız normaldir. Bu süre ne kadar uzarsa, adet dönemi o kadar gecikir ve beraberinde hızlı kilo alımı da meydana gelebilir.

Eğer stresli dönemi atlatmak istiyorsanız, gevşeme tekniklerini uygulayarak ve yaşam tarzı değişiklikleri yaparak, daha sağlıklı ve zinde bir hayat yaşayabilirsiniz. Bunlara ek olarak, daha fazla egzersiz de size yardımcı olabilir.

Düşük Vücut Ağırlığı; Anoreksi ve bulimia gibi yeme bozuklukları, kadınların adet döngülerini olumsuz etkileyebilmektedir. Hatta vücut fonksiyonlarını değiştirebilir ve yumurtlamayı durdurabilir. Beslenme bozukluğu için tedavi almak ve sağlıklı bir şekilde kilo alarak, adet döngüsünü de normale çevirebilirsiniz.

Aşırı Şişmanlık; Tıpkı düşük vücut ağırlığının hormonal değişikliklere neden olabildiği gibi, fazla kilolar da vücudunuzdaki hormonları ve dengeyi alt üst edebilir. Özellikle obezite hastalarında bu sorun sıklıkla yaşanmaktadır. Bunun için uygun diyet listeleri uygulanmalı ve uzman bir diyetisyenden yardım alınmalıdır.

Polikistik Over Kisti (PKOS); PKOS, vücutta erkek hormonu yani ‘androjen’in daha fazla üretmesine neden olan bir durumdur. Kistler bu hormon dengesizliği sonucunda yumurtalıklar üzerinde oluşur. Bu düzensiz ovulasyona neden olur veya yumurtlama tamamen durabilir. Bu durum da adet gecikmelerine neden olan bir diğer önemli etkendir.

Doğum Kontrolü; Doğum kontrol amaçlı kullanılan bir çok ilaç ve yöntem, adet döngüsünde bir değişikliğe, adet dönemlerinde gecikmelere neden olabilmektedir. Doğum kontrol hapları, yumurtalıkların yumurtlamalarını engelleyen hormonları, yani östrojen ve progestin içerir. Hap kullanımı durdurulduktan sonra bile, adet dönemlerinin tekrar tutarlı olması, altı ay kadar sürebilir.

Kronik Hastalıklar; Diyabet ve çölyak hastalığı gibi kronik hastalıklar da adet döngüsünü etkileyebilir. Nadir de olsa, kontrol altında tutulmayan diyabet, adet dönemlerinde düzensizliğe neden olabilir. Kan şekeri değişiklikleri, hormonal değişikliklere bağlantılıdır.

Çölyak hastalığı, vücut için gerekli anahtar besinlerin emilimini önleyebilir ve ince bağırsakta hasara yol açabilir, iltihaba neden olabilir. Bu durum da adet döneminde gecikmelere neden olabilir.

Erken Menopoz; Çoğu kadın 40 yaş civarında, menopoz belirtileri geliştirmektedir. Bu durum, yumurtalıkların ağır çalışmasına, hatta yumurta üretilmemesine neden olmakta ve adet döngüsünü etkileyebilmektedir.

Tiroid Sorunları; Aşırı aktif ya da az çalışan tiroid bezi de adet dönemlerin gecikmesine, adet düzensizliğine neden olabilir. Troid bezi, vücudun metabolizmasını düzenler; bu nedenle troid bezinin çok veya az çalışması, hormon seviyelerini etkiler. Tiroid sorunları genellikle ilaç ile tedavi edilebilir. Tedaviden sonra, adet dönemindeki düzensizlikler ve gecikmeler, büyük olasılıkla normale dönecektir.adet-gecikmesiAdet Gecikmesinde Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Adet döneminizde gecikme olduğunda, panik yapmayın ve normal zaman çerçevesi olan 21-35 gn aralığını aklınızda tutun. Eğer adet kanamaları 35. günün sonunda da gelmiyorsa ve hamile olmadığınızdan eminseniz, doktorunuza başvurun. Doktorunuzla, teşhis ve tedavi seçenekleri görüşmek en iyi yoldur. Doktorunuza göstermek için, adet döngüsü değişikliklerin kaydını ve bunun yanı sıra vücudunuzdaki diğer değişiklikleri not alın. Bu, teşhiste yardımcı olacaktır.

Adet kanamalarının geciktiği gibi, fazla sürdüğü zamanlarda olabilir. Eğer yedi günden daha uzun süren alışılmadık ağır kanama, ateş, şiddetli ağrı, bulantı ve kusma ya da kanamanız varsa, hemen bir uzman doktora başvurun.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com